Skanzen Rožnov – Jaro na dědině

Májový program „Jaro na dědině“ má opět pro Vás spousty zajímavých zážitků. V Kolibě z Černé hory pozorovat baču při výrobě prvního ovčího sýra a ochutnat pravou žinčicu. O kousek dál, v pasekářské chalupě z ochutnáte něco z tradiční kuchyně např. jarní bylinkovou polévku, šrotové pagáče a další dobroty. Na stánisku z Rákošového ovce Valašky shodí vlnu, kterou budou hospodyně hned zpracovávat až po její spřádání na kolovratu. V dalších chalupách a podsíňcích potkáte košíkáře, ošatkáře a jiné zručné řemeslníky při výrobě různého náčiní a nářadí. Můžete si sami vyzkoušet odstřeďovat mléko a následně stlouci máslo, nebo se připojit k sekáčům, co pokosí louku, na které se dobře bělí prádlo. V kovárně nahlédnete kováři pod ruce a kdo přijde včas, uvidí kutí nepostradatelných pomocníků, páru muzejních koní plemene Slezský norik.

Dobrou radou od zkušených bylinkářů snad nikdo nepohrdne, obzvláště pokud mu bylinkář namíchá bylinnou směs přímo na míru. Ti se vám budou věnovat ve stavení z Nového Hrozenkova č.10. Sousední chalupa „U Adamca“, projde jarním gruntováním a hned pod ní má své místo včelař u klátových úlů, který vám kromě výkladu o chovu včel poskytne zdravé včelí produkty. Zemědělskou práci vám připomenou hospodáři s koňmi při obdělávání polí. Valašskou kuchyni pro vás nachystali manželé Tomšejovi v hospodě Ze Zděchova.

Společně se můžeme těšit na hravé vystoupení slovenského souboru LIMBORA z Prečína, jejichž muzika nás bude provázet po celý den – vystoupení celého souboru uvidíte v 11.00 a 14.00 hod.